LUFTRENSER

Luftrenser mot allergi

1,5 millioner mennesker i Norge sliter med allergi. På ti år har dette tallet mer enn doblet seg. Det har inntaket av medisiner også. Denne artikkelen vil ta for seg hvilke allergener en luftrenser fjerner, og veilede deg i ditt kjøp av en luftrenser for allergi. 

Hvilke allergener fjerner en luftrenser mot allergi?

Pollen

Midd

Dyrehår

Mugg

Husstøvmiddallergi rammer 14% av den norske befolkningen og er spesielt vanlig blant personer med astma og eksem. Symptomer på middallergi oppstår oftere om vinteren, da innendørs oppvarming og dårlig ventilasjon skaper mer gunstige omgivelser for husstøvmidden.

En luftrenser mot allergi vil være en effektiv måte å redusere eksponeringen for husstøvmidd på, da den fjerner små partikler fra luften, inkludert husstøvmidd og deres avføring. Ved å redusere mengden av disse allergenene i luften, kan en luftrenser mot allergi bidra til å redusere allergisymptomer og øke din generelle livskvalitet. 

Pollen er en av de vanligste formene for allergi i Norge og rammer 20% av befolkningen. De vanligste formene for pollenallergi er gresspollen, bjørkepollen og burot. Andre typer pollen som kan forårsake allergiske reaksjoner inkluderer pollen fra or, hassel, alm, furu, einer, osp og lønn. 

Pollenpartikler frigjøres i løpet av pollensesongen og spres lett i luften. Selv om mange allergikere prøver å unngå pollen ved å holde seg innendørs, kan pollen også forekomme innendørs. Dette skyldes at pollen kan komme inn i huset via ventilasjon og luftinntak, samt via klær, sko, hud, hår og kjæledyr. Luftrensere mot allergi vil være et effektivt tiltak for å redusere konsentrasjonen av pollenpartikler innendørs og lindre allergisymptomer.

Dyreallergi er en svært vanlig allergi i Norge med en forekomst på 15%. De vanligste formene for dyreallergi er allergi mot hund og allergi mot katt, men det er også mulig å reagere på andre dyr som for eksempel hester, fugler, hamster og marsvin.

Allergiplager ved dyreallergi kan oppstå ved direkte kontakt med dyret, men også ved inhalering av luftbårne dyrehår og andre partikler fra dyrenes urin, talg- og spyttkjertler. For å holde deg symptomfri i samme hus som din firbeinte venn, må du redusere eksponeringen for luftbårne dyreallergener med en effektiv luftrenser mot allergi.

Det er også viktig å vaske dyrets seng og leker jevnlig, og å støvsuge og vaske huset ofte for å fjerne dyrehår og andre allergener. Vi anbefaler også at du begrenser fysisk kontakt, spesielt i mer alvorlige tilfeller av allergi. 

Forekomsten av muggsoppallergi er lavere enn dyreallergi, pollenallergi og husstøvmiddallergi, men er fortsatt et problem for mange nordmenn.

Muggsopp trives og formerer seg i fuktige miljøer med høye temperaturer. Bad, kjellere, loft og vaskerom er de mest utsatte områdene i en vanlig husstand.

Personer med muggsoppallergi reagerer på luftbårne sporer og giftstoffer som utstedes av muggsoppen. Da luftrensere er vitenskapelig bevist til å redusere disse luftbårne allergenene, vil en god luftrenser kunne gi god lindring av allergiplager ved muggsoppallergi. Gode luftrensere vil også fjerne den vonde lukten som forårsakes av mugg og fuktige omgivelser.

I tillegg til å bruke en luftrenser, bør du sikte etter å eliminere kildene til fukt. En luftavfukter, som V20 Luftavfukter, er en kostnadseffektiv løsning ved mindre alvorlige fuktproblemer. 

Hva sier forskningen?

Et forskningsstudie fra 2020 bekrefter at luftrensere med HEPA filter betraktelig reduserer medisineringsbehov hos allergipasienter og betydelig reduserer skadelige luftbårne forurensninger, uavhengig av hvor enheten er plassert i rommet. Et blindstudie fra 1990 bekrefter også at luftrensere med HEPA filtreringsteknologi gir god lindring av allergiplager. 

Testvinnende luftrensere mot allergi

Haus & Luft har testvinnende luftrensere mot allergi, for både små og store rom. Velg V11 dersom du bor i leilighet eller har tenkt til å bruke den i mindre rom. Velg V20 dersom du bor i hus eller har tenkt til å bruke den i større rom. Les gjerne den nylig utgitte testen av luftrensere mot allergi, dersom du ønsker å orientere deg mer på luftrensermarkedet i 2023. 

V11 Luftrenser

Innovativ allergikontroll

Standard: 48 m²

Allergi: 20 m²

V20 Luftrenser

Den beste luftrenseren mot allergi

Standard: 100 m²

Allergi: 40 m²

Hva bør du se etter når du skal kjøpe en luftrenser mot allergi?

Før du velger en luftrenser mot allergi, er det viktig at du tar hensyn til luftrenserens effektivitet (CADR) og renseteknologi (HEPA filter, aktivt kullfilter, UV lys, ionisator). 

Ingen produkter i handlekurven.

Hei.

Vi vil gi deg 10% avslag.