LUFTRENSER

Luftrenser for astma

Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet sliter én av fem personer med astma i Norge. Men i skyggen av denne overveldende statistikken, gløder det et håp – luftrensere for astma. Les videre for å lære mer om hvordan en luftrenser kan lindre din eller en av dine kjære sin astma. 

Kan en luftrenser hjelpe mot astma?

Ja, en luftrenser kan hjelpe mot astma da den partikler i luften som utløser og forverrer astma:

Støv

Røyk

Midd

Mugg

Pollen

Gasser

Et placebo kontrollert forskningsstudie fra 2018 publisert i European Respiratory Journal viser at luftrensere er en svært effektiv terapeutisk behandlingsmetode for både voksne og barn med astma. Resultatene ble beregnet på basis av forsøkspersonenes lungekapasitet og målinger av mengden luftbårne astma triggere før og etter introduksjonen av luftrensere på soverommet.

Et placebo kontrollert forskningsstudie fra 2020 som undersøkte effekten av luftrensere på barn med astma, konkluderte også med at luftrensere gir god lindring av astma symptomer og følgelig senker behovet for medisinering hos barn. Lungefunksjon og nivåene av svevestøv (PM) og CO2, ble kontrollert før og etter introduksjonen av luftrensere, hvilket dannet resultatene.

Et forskningsstudie fra 2016 konkluderte med at luftrensere for astma med kun et pre filter og et HEPA filter var effektive til å fjerne en lang rekke allergener, med unntak av enkelte gasser, ofte funnet i tobakksrøyk. Ny filtreringsteknologi funnet i våre moderne luftrensere fjerner heldigvis slike gasser. 

Beste luftrensere for astma

Lindrer astma for 20,000 nordmenn

Luftrensere fra Haus & Luft er de eneste på markedet med OxyFrisch™ filtreringssystem, som er spesielt utviklet for å lindre symptomer for asmatikere. Dette filtreringsystemet forsikrer deg om at du eliminerer alle trusler i ditt inneklima og endelig kan puste litt lettere. Se på romstørrelsen til modellene under (allergi) og velg den som passer deg best.

4,6
4.6/5

V11 Luftrenser

Innovativ astmakontroll

Standard: 48 m²

Allergi: 20 m²

4,5
4.5/5

V20 Luftrenser

Den ultimate luftrenseren for astma

Standard: 100 m²

Allergi: 40 m²

Annen astmabehandling

Selv om luftrensere for astma kan gi god lindring, vil det være essensielt å også ta andre tiltak.

Unngå allergener i hjemmet

Det første du kan gjøre for å unngå allergener i hjemmet er å fornye inneluften ved bruk av en god aircondition, i stedet for å lufte ut. En annen ting du kan gjøre er å jevnlig rengjøre områder som er mer utsatt for fukt, som bad, vaskerom og kjeller. Dette vil forhindre muggvekst, som vil redusere muggsporer i luften. Dersom du sliter med fukt og mugg, vil en luftavfukter holde fuktighetsnivåene nede, og muggen borte. 

Tepper og overflødige pyntegjenstander, anbefales ikke da de kan bidra til å øke mengden støv og allergener i hjemmet. Støvtette trekk til madrassene og puter, regelmessig vasking av sengetøy og støvsuging minst én gang i uken med en høykvalitets HEPA filter støvsuger, anbefales også. Hvis du har kjæledyr, anbefales det å stelle disse regelmessig for å redusere bistanden av dyrehår i luften. 

Selvpleie ved astma

Regelmessig fysisk aktivitet

Trening kan hjelpe personer med astma på flere måter. Trening vil først og fremst bidra til å styrke lungene og øke deres effektivitet. Dette vil redusere symptomer som kortpustethet og tung pust på generelt basis og under fysisk aktivitet. Trening vil også forbedre kondisjonen. Dette vil gjøre det enklere å delta i dagligdagse aktiviteter og redusere tretthet. Forskning har også vist at regelmessig trening kan redusere betennelse i luftveiene, som kan bidra til å redusere hyppigheten og alvorlighetsgraden av astmasymptomer. 

Pusteøvelser

Pusteøvelser, som diafragmatisk pust og pusting med nesen, kan redusere stress, styrke lungene, fjerne “gammel” luft, øke oksygennivåer og  aktivere mellomgulvet. Dette vil gi økt astmakontroll. Les Breathing Exercises for Severe Asthma hvis du ønsker å lære mer om pusteteknikker og hvordan de utføres. Det er viktig å være konsekvent med pusteøvelser, da maksimalt utbytte først vil oppnås etter du har gjort det regelmessig over en lengre periode. 

Unngå ekstremtemperaturer

Ekstrem kulde eller varme kan forverre astma. Hvis temperaturen er ekstremt høy eller lav, kan det derfor være lurt å holde seg inne. Hvis du skal ut, er det viktig å kle seg rett. I kaldt vær, bør du kle deg varmt og dekke til munnen og nesen med et skjerf eller en maske for å hindre innånding av kald luft. I varmt vær bør du kle deg i lette, luftige klær som hjelper til med å holde deg kjølig.

Stress ned

Mindre stress kan hjelpe personer med astma ved å forbedre nattesøvn, gjøre det enklere å takle tilstanden og følge egen behandlingsplan. Stress er også en faktor som i seg selv kan utløse astmaanfall og forverre tilstanden. Stress ned ved å pleie tilstanden din som beskrevet i denne artikkelen. 

Medisiner

Medisiner for astma vil også gi god lindring, men er noe vi kun anbefaler for de med alvorlige plager som ikke opplever tilstrekkelig lindring av selvpleie og forbedring av inneklima. God, ren og sirkulert luft, i kombinasjon med selvpleie, vil trolig lindre astmasymptomer hos de fleste. Ta kontakt med legen din hvis du har vedvarende plager som ikke lindres tilstrekkelig. 

Få tilstrekkelig med søvn

Søvn er en viktig prosess for å opprettholde en optimal helsetilstand, og det er kanskje en spesielt viktig prosess for personer med astma. Nok kvalitetssøvn er utrolig viktig for å redusere stress, bedre immunresponsen, holde en sunn vekt, få bedre lungehelse med mer. God søvnhygiene, som å ha faste leggetider, redusere eksponeringen for blått lys før sengetid, og å sikre et rolig og komfortabelt sovemiljø, kan således bidra til bedre søvnkvalitet, som videre vil bedre astmahåndtering. 

Spis sunt

Et balansert og næringsrikt kosthold er en viktig faktor for god helse, også for personer med astma. Mange vitenskapelige studier har vist at visse typer mat kan påvirke astmasymptomene. Frukt og grønnsaker, rik på antioksidanter og vitaminer som C, D og E, kan bidra til å styrke immunforsvaret og redusere betennelse i luftveiene. Omega-3 fettsyrer, som finnes i fet fisk som laks, makrell og sild, har også vist seg å redusere astmasymptomer, mens matvarer rik på mettet fett og sukker kan forverre dem. Det er viktig å merke seg at kosthold ikke erstatter medisinsk behandling for astma, men det kan spille en komplementær rolle i håndteringen av sykdommen.

Hvordan velge riktig luftrenser for astma?

Når du skal velge en luftrenser for astma, er det viktig å se etter en med HEPA filter, aktivt kullfilter og UVC lampe. 

Filtrering

Effektivitet (romstørrelse)

CADR

Vær sikker på at din luftrenser for astma er effektiv nok til å dekke dine behov. Dette kan raskt gjøres ved å beregne din nødvendige CADR (Clean Air Delivery Rate). Ikke lyst til å regne ut denne selv? Da er det bare å ta en titt på allergi-bruksområdet til våre luftrensere

Ingen produkter i handlekurven.

Hei.

Vi vil gi deg 10% avslag.