LUFTRENSER

25 luftrensende planter til soverommet

Luftrensende planter er planter som ikke bare er pene å se på, men som også bidrar til å rense den livsviktige luften vi puster inn. La oss ta en titt på de 25 beste luftrensende plantene du kan kjøpe for å forbedre ditt inneklima! Se vår spesialutviklede V1 luftfukter til planter, hvis du ønsker optimale vekstforhold for dine luftrensende planter.

Aloe Vera

Aloe vera har store, saftige blader som er kantet med små torner og er verdenskjent for sine store helse- og skjønnhetsfordeler. Det mange ikke vet, er at Aloe Vera også er utrolig dyktig til å fjerne skadelige gasser fra hjemmet ditt, som formaldehyd og benzen. Dette er virkelig en plante som kan brukes til mye forskjellig! Aloe vera er en lettstelt og hardfør plante som trives best ved 40% luftfuktighet i godt lys (sol) året rundt, men som også kan tåle kjøligere temperaturer helt ned til 5°C. Sett den i en leirpotte med lecakuler nederst, etterfulgt av vanlig plantejord blandet med grus. En Aloe Vera behøver kun å vannes to ganger i måneden, med en liten mengde vann. 

Aloe vera

Gullranke

Gullranke er en grønn og frodig plante med livlige og store hjerteformede blader. Gullranken er spesielt god til å fjerne luftbårne forurensninger som benzen, toluen, formaldehyd og xylen fra hjemmet ditt. Noe å være obs på er at den er giftig for våre firbeinte venner. Gullranken er utrolig tilpasningsdyktig, men trives best i lyse omgivelser (ikke direkte lys) med normal temperatur og høy luftfuktighet (bruk luftfukter, spesielt om vinteren). Når det kommer til jord, er ikke gullranken vanskelig å tilfredsstille. Vanlig plantejord vil gjøre susen. Vann gullranken når jorden er halvtørr om sommeren og når jorden er tørr om vinteren. 

Luftrensende planter: Gullranke

Philodendron

Philodendron er en vakker og frodig plante med store, hjerteformede blader som er dype, grønne og skinnende. Philodendron er kanskje den beste av alle luftrensende planter til å fjerne formaldehyd, som blant annet kommer fra maling, beis, parfymer, møbler og tekstiler som har blitt behandlet med spesifikke kjemikalier, og så videre. Phildendron liker lys, men ikke direkte sollys. Den liker det varmt og fuktig, og tåler ikke temperaturer under 15°C. 30% perlite og resten blomsterjord er det optimale jordforholdet til en philodendron. La plantejorden tørke opp litt før du vanner din philodendron, så ikke den ikke overvannes eller røttene råtner. En philodendron behøver mindre vann om vinteren, men behøver i de fleste tilfeller en plante luftfukter for å vokse optimalt. 

Philodendron

Svigemors tunge

Svigermors tunge er en stilig og tøff plante med lange, spisse og skarpe blader som er mørkegrønne og har en svak glans. Navnet “svigermors tunge” kommer fra bladene på planten, som er lange, spisse og skarpe – akkurat som en svigermors tunge! I tillegg til å ha en interessant navn og gi hjemmet ditt en bedre atmosfære, fjerner svigemors tunge formaldehyd, xylen, benzen, toluen og trikloretylen. Dette er kongen av luftrensende planter. Svigemors tunge liker høy fuktighet og tåler både full sol og komplett mørke. En luftfukter vil gjøre svigemors tunge godt. Plant den i sandholdig jord blandet med grus eller sand og unngå temperaturer under 16°C. Svigemors tunge bør vannes med lange mellomrom, for å la den tørke ut mellom vanninger. Hvis den er helt tørr, kan du gi den litt ekstra vann. 

Svigemors tunge

Krysantemum

Krysantemum er en fantastisk blomst med store, fargerike hoder som er fylt med myke kronblader i nyanser av rødt, oransje, gult, rosa og hvitt. I tilegg til å gi en livsgnist til hjemmet ditt, er krysantemum også kjempedyktig til å fjerne de giftige gassene ammoniakk og benzen fra inneluften. Krysantemum liker det lunt og lyst. Den liker ikke direkte sollys, men takler lave temperaturer godt. Når det kommer til luftfuktighet, må den ha det ganske fuktig (minst 50-60%). Her anbefaler vi å bruke vår spesialutviklede plante luftfukter. På jordfronten er krysantemumen enkel å ha med å gjøre. Vanlig plantejord er alt du trenger. Vann din Krysantemum to til tre ganger i uken med store mengder vann. Ikke la jorden tørke ut mellom vanninger. 

Krysantemum​

Grønnrenner

Grønnrenner er en makeløs plante med elegante, hengende, myke og skinnende blader i en dyp grønnfarge, som ofte har subtile kremfargede ender. På engelsk, kalles grønnrenner “spider plant”, da den kan minne litt om en edderkopp. Grønnrenner vil forbedre innekllimaet ditt da de er bevist til å være effektive i fjerningen av luftbårne forurensninger som xylene og karbonmonoksid. Grønnrenner er relativt tilpasningsdyktige, men trives best i skygge eller lett lys. De elsker høye temperaturer (21-32 grader celcius) og høy luftfuktighet (50-60%), som kan fikses med en luftfukter. Bruk vanlig blomsterjord og unngå direkte sollys. Gi den vann når 50-75% av jordvolumet er tørt. Tørre tupper er et tegn på undervanning, mens mørkebrune tupper er et tegn på overvanning. 

Grønnrenner​

Dracaena

Dracaena, også kjente som draketre, er en fantastisk plante med lange, slanke stammer som er dekket av smale, spisse blader i en vakker dyp grønnfarge med karakteristiske striper. Dracaena promoterer et sunnere inneklima ved å fjerne skadelige inhalerbare gasser som trikloretylen og xylen. Dracaena trives i fuktige miljøer (60-80%) og bedre i lys (indirekte) enn i skygge. En luftfukter vil hjelpe deg med å gi bedre levekår for din dracaena. Dracaena trives i godt drenert jord, tilsatt litt perlite. Premium blomsterjord fra plantasjen er et godt alternativ. Unngå temperaturer under 15°C. Da en Dracaena liker at jorden tørker litt ut mellom vanninger, holder det å gi den vann hver 10-14 dag. Pass på at ikke jorden tørker ut fullstendig. 

Dracaena

Gerbera

Gerbera er en vakker blomst med store og runde blomsterhoder som stammer fra Afrika og finnes i en rekke varme farger. I tillegg til å være smellvakker, har gerberaen en unik evne til å forbedre inneklimaet. Dette gjør den ved å fjerne skadelige gasser som benzen og trikloretylen. Gerbera liker det så lyst som mulig, uten å være i direkte sollys. Alle temperaturer mellom 4 og 21 °C er OK. Optimal luftfuktighet ligger på mellom 50 og 60%, som kan ordnes med luftfukterGerberaen trives i vanlig blomsterjord og liker ikke varme nedenifra, så unngå å plassere den på hyller, vinduskarmer, bord eller kommoder over varmeelementer. En Gerbera liker å bli vannet ofte, men i små mengder. Gjerne la det øverste laget med jord bli tørt før du vanner. Dette er viktig for å unngå at den står i fukt over lengre tid. 

Gerbera

Bjørkefiken

Bjørkefiken er en sjarmerende plante med grønne blader og unike, hvite frukter som ligner små perler. Denne naturskatten er glimrende til å fjerne skadelige gasser som formaldehyd, xylen og toluen fra hjemmet ditt. Bjørkefikenen liker seg best i lyse omgivelser uten direkte sollys med en luftfuktighet på 40-50%. Bruk en luftfukter for å holde luftfuktigheten optimal for din bjørkefiken. Når det kommer til jord, elsker bjørkefiken godt drenert og næringsrik jord tilsatt litt sand eller perlitt. Da kommer den virkelig til å kose seg! En bjørkefiken behøver kun å vannes når de øverste 5 cm av jorden er tørr. Overvanning er noe mange sliter med ved eierskap av bjørkefiken. 

Bjørkefiken

Sjømannstrøst (aglaonema)

Sjømannstrøst er en elegant plante med store, mørkegrønne blader som har markeringer i varme toner av rosa og gult. Navnet “sjømannstrøst” kommer av at den kan overleve i selv de mørkeste kriker og kroker – selv om bord i båter! Sjømannstrøsten vil være et perfekt tilskudd til hjemmet ditt da den fjerner skadelige forurensninger som formaldehyd og benzen. Sjømannstrøst elsker høye temperaturer og høy luftfuktighet (helt opptil 70%). Bruk en luftfukter og still den inn på mellom 50 og 60%. Hold den over 15°C for å unngå frostskader. Som sagt, er sjømannstrøst en lite lyskrevende plante. Sjømannstrøsten liker løs og porøs jord som gir god drenering. Du kan bruke en blanding av torv og perlit eller bark og vermikulitt. Vann din sjømannstrøst jevnlig med små mengder. Aldri la jorden tørke helt ut. 

Sjømannstrøst

Calathea

Calathea er en unik plante med store, brede blader som kommer i en rekke forskjellige farger og intrikate mønstre. Calathea renser inneluften for en lang rekke forurensninger og trives best i omgivelser som minner om hjem – fuktige og varme. For tørr luft kan ta knekken på en Calathea. Vi anbefaler derfor bruk av en luftfukter, spesielt tilpasset planter. Calathea trives i både halvskygge og indirekte lys. For å utvikle sine flotte mønstre trenger den litt sollys (ikke direkte). Vanlig blomsterjord tilsatt litt lecakuler vil være perfekte jordforhold for en Calathea. En Calathea elsker å bli vannet ukentlig. La de øverste fem cm av jorden delvis tørke ut mellom vanninger. 

Calathea​

Gummifiken

Gummifiken er en vakker plante med brede, mørkegrønne blader, som har en glatt og gummiaktig overflate. Gummifikenen er utmerket til å forbedre luftkvaliteten i hemmet ditt og spesialiserer seg på fjerning av formaldehyd. Gummmifiken er en svært tilpasningsdyktig plante som både takler litt skygge og sterkt lys (ikke direkte). Gummifikenen kan få sjokk og miste blader om du flytter mye rundt på den. Vanlig romtemperatur vil være fint, mens en luftfuktighet på 40-50% er optimalt. Bruk en blanding av 2/3 blomsterjord og 1/3 perlite. Vann din gummifiken sparsomt og la jorda tørke litt opp mellom vanninger. Det er svært lett å overvanne en gummifiken. Vær oppmerksom på at denne planten kan være giftig for både små barn og dyr. 

Gummifiken

Ananas plante

Ananasplanten er en tropisk, unik og tøff plante med lange, spisse blader som kommer i en rekke forskjellige grønne nyanser. Men ananasplanten ser ikke bare flott ut og produserer saftige ananaser, den kan også rense luften. Ananas planten er kjempegod til å fjerne formaldehyd, xylen, toluen og ammoniakk fra luften i ditt hjem. Når det kommer til stelletips klarerer ananas planten seg fint i både halvskygge og lett lys (ikke direkte). Bland sammen 50% blomsterjord med 25% perlitt og 25% orkidéjord for å få den perfekte ananas-plante-jorden. Hold luftfuktigheten over 45% (luftfukter) og temperaturen mellom 20 og 26 grader for optimal vekst. Vann din ananas plante så fort toppen av jorden virker tørr, og husk å også vanne rosetten, under ananasen. Her lagrer den nemlig vann! En eller flere slike eksotiske luftrensende planter vil gi hjemmet ditt et unikt estetisk uttrykk.  

Ananas plante​

Flamingoblomst

Flamingoblomst er en unik plante med slanke stengler som bærer lyserosa blomster som ser ut som små flamingoer. Flamingoblomsten, i motsetning til vanlige flamingoer, er eksepsjonell til å skape et sunnere inneklima ved å redusere mengdene formaldehyd, xylen og ammoniakk. Flamingoblomsten elsker høy luftfuktighet og høy varme, da det er en plante fra mer tropiske strøk. Gjør flamingoblomsten fornøyd med en spesialisert plante luftfukterVanlig blomsterjord er perfekt for en flamingoblomst. Dekk gjerne over toppen av blomsterjorden med fuktig mose. Hold den fuktig ved å skylle den med vann regelmessig. Som mange andre planter på denne listen, liker flamingoblomsten å tørke ut litt (ikke helt) mellom vanninger. En tommelfingerregel er å gi den vann én til to ganger i uken. 

Flamingoblomst

Clivia

Clivia er en sjarmerende plante med store, brede blader som omgir slanke stengler med lyse oransje blomster. Cliviaen er ikke bare pen å se på. Den har nemlig unike luftrensende egenskaper som kan fjerne skadelige luftbårne gasser som toluen, trikloretylen og formaldehyd. Cliviaen trives best i sterkt indirekte lys med en luftfuktighet på omtrent 50% og en romtemperatur mellom 20 til 25 ºC. Blomsterjord med god drenering blandet med litt sand er midt i blinken for en clivia. Unngå tørr luft ved å bruke en luftfukter om vinteren. For tørr luft kan ta livet av en clivia. Når planten er i blomst, er det tilstrekkelig å vanne den et par ganger i uken. Hvis det oppdages gule flekker på bladene, kan det indikere overvanning eller bruk av for kaldt vann. 

Clivia

Fredslilje

Fredsliljen er en bedårende plante med slanke, mørkegrønne blader som omgir slanke stengler med elegante, hvite blomster. Fredsliljen, i tillegg til å være utrolig vakker og et symbol på fred og harmoni, kan rense luften i hjemme ditt. Blant annet, kan fredsliljen fjerne skadelige gasser som benzen og trikloretylen. Fredsliljen trives i både skygge og indirekte sollys. 50% luftfuktighet og temperaturer mellom 18 og 27 grader vil være optimalt for en fredslilje. Luftfuktigheten kan innstilles med en god luftfukter for planter. Fredsliljer kan klare seg i lett skygge, men vil vokse best i indirekte sollys. Vanlig næringsrik blomsterjord vil gjøre susen når det kommer til jord. Fredsliljer liker mye vann, så sørg for å alltid holde jorden fuktig og god. 

Fredslilje

Dieffenbachia

Dieffenbachia er en eksotisk plante med store, grønne blader som har intrikate mønstre og varierende nyanser av grønt og hvitt. Ikke bare vil dieffenbachia gi et tropisk uttrykk i hjemmet ditt, men den vil også fjerne diverse forurensninger fra luften du og din familie puster inn. Dieffenbachia trives best i temperaturer mellom 16 og 26 grader med en luftfuktighet på minst 60%. Bruk av luftfukter på vinteren her vil være hensiktsmessig. Bruk en luftig og godt drenert jordblanding og tilsett litt perlite, for å gjøre dieffenbachia fornøyd. Dieffenbachia elsker mye indirekte sollys, men vil også takle litt skygge. Hvis en dieffenbachia står i skyggen, vil veksten stagnere betydelig. En Dieffenbachia elsker mye vann ved sommertid, men kan tørke litt opp mellom hver vanning ved vintertid. 

Dieffenbachia

Bromelia

Bromelia er en forførende plante med store, læraktige blader som vokser i en rosettform, og bærer stolte og livlige blomster som kommer i en rekke varme og lyse farger. Bromelia er en superstjerne når det kommer til å gjøre luften inne sunnere og friskere. Den er nemlig en av de beste plantene til å fjerne skadelige luftbårne gasser. For å holde en Bromelia fornøyd, må du plassere den i moderat til sterkt sollys (indirekte). Temperaturmessig, kan en Bromelia takle alt mellom 15 og 30 grader celcius. Når det kommer til luftfuktighet, er optimal luftfuktighet den samme for oss mennesker – 40-60% (se luftfukter). Sett din Bromelia i blomsterjord og bland gjerne inn lecakuler, perlite eller sand. Bromeliaen drikker vann med bladene sine og bør alltid ha vann i bladrosetten i midten. Vann jorden hver andre uke og gi bladene en dusj i ny og ne. 

Luftrensende planter: Bromelia

Smaragdpalme

Smaragdpalmen er en minimalistisk plante med slanke stammer som bærer elegante og ovalformede grønne blader som gir en følelse. Smaragdpalmen er ikke bare helt perfekt for nybegynnere, da den er utrolig lettstelt, men den er også kjempegod til å rense luften du puster inn. Skadelige gasser som xylen, toluen og benzen vil en smaragdpalme være svært effektiv til å fjerne. Som sagt, er smaragdpalmen lett å tilfredsstille. Du kan sette den i et mørkt hjørne eller i et lyst vindu; det spiller ingen rolle. Hvis du ønsker dypgrønne blader bør du holde den i skyggen. Vanlig romtemperatur på 15 grader og oppover er perfekt for en smaragdpalme. Den stiller små krav til luftfuktighet. En smaragdpalme kan tørke litt ut mellom vanninger, da den lagrer vann i røttene. 

Smaragdpalme

Kroton

Kroton er en fargerik plante med store, spektakulære blader som har en glatt overflate og kommer i en rekke varme og livlige farger. Denne råtassen er utrolig flink til å fjerne en lang rekke potensielt skadelige luftbårne gasser fra hjemmet ditt. Den er også relativt lett å stelle med. Indirekte sol vil være optimalt og forsterke en Kroton sine fine farger, men lett skygge vil heller ikke være et problem. Temperaturmessig, liker en Kroton seg best mellom 18 og 24 grader celcius. En luftfuktighet over 40%, helt opptil 80% vil være akseptabelt. Dette kan finjusteres med vår plante luftfukter. Næringsrik og fuktig jord blandet med litt kompost vil være perfekt for en Kroton. Når det kommer til vanning, bør jorden alltid holdes lett fuktig. 
Kroton

Elefantøre

Elefantøre, også kalt kinesisk pengeplante, er en sjarmerende plante med runde, saftige blader som sitter på slanke stengler. Navnet “kinesisk pengeplante” kommer fra den myten om at å ha en slik plante i hjemmet vil bringe lykke og rikdom til eieren. I tillegg til å bringe lykke, vil også denne planten fjerne skadelige forurensninger som benzen, formaldehyd, xylen og toluen fra inneluften. Elefantøre er en lettstelt plante som både liker indirekte sol og halvskygge. Planten har det fint i temperaturer mellom 13 og 30 grader. De fleste nivåer av luftfuktighet vil være OK for en elefantøre plante. Elefantøre  liker godt drenert og næringsrik jord, som plantasjens premium blomsterjord. Fyll gjerne bunnen av potten med lecakuler eller sand. Vær oppmerksom på at elefantøre kan være farlig å spise for dyr og små barn. Vannes ´en gang i uken, når jordoverflaten er lett tørr. 
Elefantøre

Kentiapalme

Kentia palme er en elegant plante med lange, slanke stammer som bærer vakre, fjæraktige blader i en dyp grønnfarge. Kentiapalmen, i tillegg til sitt tropiske utseende, er kjent for å kunne fjerne de skadelige gassene formaldehyd og ammoniakk. Dette vil betydelig forbedre din innendørs luftkvalitet. Optimal romtemperatur for en kentiapalme er ellom 18 og 24 grader, mens optimal luftfuktighet er på 50-60%. Bruk en luftfukter hvis luftfuktigheten hjemme hos deg beveger seg under 50%. Kentiapalmen trives best i næringsrik jord tilsatt litt perlitt og takler både lett skygge og indirekte sol. Når det kommer til vanning, liker den å drikke vann fra nederst i potten. Den kan tørke ut, men ikke helt. Selvvanningspotter er ypperlige for vanning av  kentiapalmer. 

Kentiapalme

Eføy

Eføy er en fortryllende plante med lange, slanke stengler som bærer runde, grønne blader med intrikate årer og en myk, fløyelsaktig overflate. Eføyen har en unik evne til å fjerne luftbårne fekale partikler og motvirke muggvekst. I tillegg, vil den fjerne diverse luftbårne forurensninger. Dette vil ytterligere forbedre inneklimaet ditt! Eføyen trives best i moderat til sterkt indirekte sollys og i temperaturer mellom 18 og 29 grader. Når det kommer til luftfuktighet er 40% eller høyere ideelt. Om vintereren, da luftfuktigheten kan bli lav, anbefaler vi bruk av en plante luftfukter. Det er viktig at en eføy får godt drenert, fuktig og næringsrik jord. Denne kan gjerne blandes med litt kompost og/eller perlitt. Vann med lunkent vann og la den tørke lett opp mellom hver vanning. 

Eføy

Areka palme

Areka palme er en vakker plante med høye, slanke stammer som bærer myke, fjæraktige blader i en lys grønnfarge. Denne tropiske palmen vil være et unikt tilskudd til soverommet ditt, i tillegg til å effektive forbedre ditt inneklima gjennom eliminering av gasser som formaldehyd, xylen og toluen. Standard romtemperatur mellom 18 og 24 grader vil en arekapalme være svært fornøyd med. Over til luftfuktighet, er et sted mellom 40 og 60% perfekt, som kan oppnås med luftfukter. Arekapalmen liker ikke direkte sollys, men trives i lyse omgivelser. Godt drenert og næringsrik blomsterjord blandet ut med litt perlitt vil gi areka palmen utmerkede leveforhold. Hold den fuktig om sommeren og la den tørke lett opp om vinteren. En areka palme liker best regnvann eller vann som har stått en stund. 

Areka palme

Ofte stilte spørsmål om luftrensende planter

Luftrensende planter er planter som har evnen til å absorbere skadelige stoffer og forurensninger fra luften rundt oss, og dermed bidra til å forbedre luftkvaliteten. Disse plantene kan ha helsefordeler for mennesker og inkluderer blant annet fredslilje, aloe vera, krysantemum og gullranke.

Disse grønne plantene renser luften: aloe vera, gullranke, phildendron, svigemors tunge, krysantemum, grønnrenner, dracaena, gerbera, bjørkefiken, sjømannstrøst, calathea, gummifiken, ananas plante, flamingoblomst, clivia, fredslilje, dieffenbachia, bromelia, smaragdpalme, kroton, elefantøre, kentiapalme og areka palme. 

NASA anbefaler disse luftrensende plantene: Arekapalme, Svigemors tunge, Elefantøre, Gerbera, Sjømannstrøst, Grønnrenner, Aloe Vera, Dracaena, Bjørkefiken, Gummifiken og Krysantemum. Disse plantene anses å være spesielt effektive til å rense luften innendørs og kan bidra til å redusere nivået av skadelige stoffer og forbedre innendørs luftkvalitet. Lær mer om NASA sin forskning på luftrensende planter ved å lese deres Clean Air Study fra 1989. 

Ja, svigermors tunge (Sansevieria trifasciata) inneholder stoffer som kan være giftige for mennesker og dyr hvis de spises. Planten inneholder saponiner, som kan føre til kvalme, oppkast og diaré hvis de konsumeres i større mengder. I tillegg kan planten forårsake irritasjon og allergiske reaksjoner hvis den kommer i kontakt med huden eller øynene. Det er derfor viktig å holde svigermors tunge utenfor rekkevidde for barn og kjæledyr, og å vaske hendene grundig etter håndtering av planten.

Ja, Aglaonema-planten er giftig for både mennesker og dyr. Planten inneholder stoffer som kan forårsake hudirritasjon, magesmerter, kvalme og oppkast hvis den inntas. Det er derfor viktig å holde denne planten utilgjengelig for små barn og kjæledyr. Hvis du eller noen i husstanden din har inntatt Aglaonema-planten og opplever symptomer, bør du kontakte lege umiddelbart.

Ja, arekapalme er giftig for mennesker og dyr hvis den blir konsumert. Arekapalme inneholder et naturlig forekommende stoff kalt arekolin som kan forårsake ulike helseproblemer som kvalme, oppkast, diaré, hodepine, svimmelhet og i alvorlige tilfeller også leverskade. Derfor bør man være forsiktig med å håndtere eller spise arekapalme og det anbefales å holde den utenfor rekkevidde fra barn og kjæledyr.

Ingen produkter i handlekurven.

Hei.

Vi vil gi deg 10% avslag.